Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, toplu sözleşme görüşmelerini devam ettirdiği Memur-Sen ve Türkiye Kamu-Sen’le bir araya gelerek, memur maaşlarına yönelik olarak gerçekleştirilen zam oranını açıkladı. Saat 14.30’da yapılacağı duyurulan ortak basın toplantısı, yaklaşık bir buçuk saatlik gecikmeyle 15.50’de gerçekleştirildi.
Bilgin yaptığı konuşmasında zam oranını açıklamadan uzun uzadıya Türkiye ve dünya konjonktürüne yönelik olarak değerlendirmelerde bulundu. Toplu sözleşmeye ilişkinse şunları söyledi:
“Sendikalarla uzlaşmak, toplu pazarlık yapmak kolay bir iş değil. Genel hususlarda büyük bir uzlaşmayla buraya geldik, Memur-Sen ailesine teşekkür ediyorum. Yaptığımız sözleşmenin kıymetini bilmemiz için, hangi şartlarda imzalandığını asla gözden kaçırmamamız lazım; bütün dünyanın salgınla boğuştuğu bir ortamda uzlaşmaya vardık. Enflasyon altında çalışanlarımızı, yurttaşlarımızı ezdirmeyeceğiz. 2022’nin ilk yarısı için yüzde 5 artı enflasyon farkı, ikinci yarısı için yüzde 7 artı enflasyon farkı oranında maaş zammı önerdik. 2023 içinse yüzde 8 artı 6 zam teklif ettik.”
Sendikaların talepleri nelerdi?
Yaklaşık 6,5 milyon memur ve memur emeklisinin aylıklarına gelecek iki yıl içerisinde gerçekleştirilecek zam miktarının belirlendiği 6. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerine 2 ağustos gününde başlanmıştı. Memur-Sen ve Türkiye Kamu-Sen toplu sözleşme masasına, taban aylığa 600 lira seyyanen zam, 2022’de yüzde 21, 2023’te yüzde 17 ve iki yılda yüzde 6 refah payı artışı talebiyle oturmuştu.