Müteahhit firmalara verilen gelir geçiş garantisi ile 80 milyonun üzerine yük bindirdiği gerekçesi ile eleştirilen köprüler, otoyollar ve tüneller gibi dev projelere yönelik yapılan ödemelerin TBMM’ye sunulan 2019 devlet bütçesinin neresine yazıldığı anlaşılamamıştı. Bu durum, muhalefet milletvekilleri tarafından ‘projelerin ağır maliyetinin halktan gizlenmesi’ olarak değerlendirilmişti. Gerçekleştirilen projelere yönelik yapılacak ödemelerin maliyeti Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın bütçe görüşmelerinde ortaya çıktı.
2019’da 4.5 milyar lira ödenecek
Erdoğan Süzer’in haberine göre, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan komisyonda ısrarlı bir şekilde gelen sorular üzerine rakamları açıkladı. Cahit Turhan, muhalefet milletvekillerinin, “Garanti ödemelerini bütçenin neresine gizlediniz?” sorusu üzerine, “Gizlemedik, Ulaştırma Bakanlığı ve Karayolları bütçesinde ‘hane halkına yapılan transferler’ kaleminde” yanıtını verdi.
Cahit Turhan’ın dağıttığı tablolarda, Osman Gazi Köprüsü ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile bağlantılı otoyollardan geçmeyen araçlar için müteahhitlik firmalarına 2016 yılı içerisinde 1 milyar 127 milyon, 2017 yılı içerisinde ise 3 milyar 403 milyon lira tutarında bir para ödenmiş. Geçmeyen araçlar için ise 2019 bütçesine de 4.5 milyar lira ödenek konmuş.
Üç yıl içerisinde gerçekleştirilen ödeme 8 milyar 371 milyon
Ayrıca 2017’de 124 milyon lira garanti ödemesi yapılan Avrasya Tüneli için de 2019 bütçesine 167 milyon lira ödenek konmuş. Buna göre üç proje için 2016, 2017 ve 2019’da (2018 belli değil) toplam 8 milyar 371 milyon lira garanti ödemesi yapılmış olacak.
Yapacak müteahhit bulamayınca vermek zorunda kalmışlar
Bakan Cahit Turhan, kamu özel işbirliği (KÖİ) projelerinin kamuoyunda çokça eleştirildiğini, Van’daki vatandaşın bile geçmediği köprülere para ödediği yolunda benzetmeler yapıldığını ifade ederken, projeleri yapacak firma ve kredi bulamadıkları için araç garantilerini vermek zorunda kaldıklarını söyledi.