Konkordato, şirketleri muhtemel bir iflastan kurtarmayı amaçlayan bir düzenleme olarak uygulanıyor. Reuters’a bilgi veren üç yetkili konkordato sistemi hakkında yeniden bir düzenleme yapılabileceğini ifade ettiler.
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, TBMM’de gerçekleştirdiği açıklamada, bugüne kadar 356 firmanın konkordato ilan ettiğini ifade ederek, hem alacaklıyı hem de borçluyu koruyan bir taslak üzerinde çalıştıklarını belirtti.
“Amacına uygun olmayan kullanım oldu”
Üst düzey bir ekonomi yetkilisi yaptığı açıklamasında, “Bazı durumlarda amacına uygun olmayan kullanım oldu. Düzenleme değerlendiriliyor. Aslında ihtiyaç duymasa da bazı örneklerde borcunu ödememek için konkordato ilanı olduğu görüldü. Bu durum alacaklı şirketlerin de zor duruma düşmesine neden oluyor” ifadelerine yer verdi.
Yetkililer kötüye kullanım sebebi ile oluşan konkordato ilanıyla beraber mevcut durumda alacaklı şirketlerin de konkordato ilan etmeye yönlendirilebileceğini, bu şirketlerin de zor duruma düşmemesinin istendiğinin altını çizdiler.
Düzenlemelere göre borçlarını ödeyemeyen şirketler vade uzatımı veya tenzilat yapılarak borçlarını ödeyebilmek adına ya da olası bir iflastan kurtulabilmek için konkordato talep edebiliyorlar.
Konkordato kararı nasıl veriliyor?
Bir şirketin konkordato kararı alması iki aşamadan oluşuyor. Düzenlemelere göre mahkeme genel olarak üç ile beş aylık bir süre içerisinde geçici bir şekilde şirketlerin aleyhine gerçekleştirilebilecek tüm takip işlemlerini durdurabiliyor, bu geçici sürenin ardından yine mahkeme tarafından borçlu şirkete bir ile bir buçuk yıl arasında kesin süre veriliyor.
Bir başka yetkili ise kamuya konu hakkında yapılan şikayetlerin yoğunlaştığına dikkat çekerek, “Bazı şirketler sistemi tam olarak amacına uygun kullanmıyor. Bir de finansal durumu kötü olmayan ancak alacaklıları konkordato ilan ettiği için bu yola girmek durumunda kalan şirketler de var. Gelen şikayetleri de gözeterek bir değerlendirme yapılıyor” dedi.
Son dönemde döviz kurlarına bağlı artan kira, üretim ve finansman maliyetleri birçok şirketi finansal olarak zor bir sürece soktu.