Japonya’nın Sinop’ta Japon – Fransız ortaklığı ile inşa edilmesi planlanan Türkiye’nin ikinci nükleer santrali projesinden çekildiği iddia edildi. Japon Nikkei gazetesi, Japonya tarafından Türkiye’de nükleer enerji santrali kurma projesinden vazgeçmeye hazırlandığını bildirdi. Japonya’nın liderliğinde gerçekleştirilen kamu ve özel kurumların oluşturduğu bir konsorsiyum tarafından üstlenilen projenin maliyetinin ilk tahminlerin iki katına çıkarak yaklaşık 5 trilyon yene, (44 milyar dolar) yükseldiğinin altı çizildi. Bu durum, projenin birincil müteahhidi konumunda olan Mitsubishi Heavy Industries Ltd ve diğer ortaklarının projeyi sürdürmesini güçleştiriyor.
TL’deki değer kaybı etkiledi
Nikkei, maliyet artışının temel sebeplerinin 2011 yılı içerisinde Japonya’da yer alan Fukushima Daichi nükleer santralinde meydana gelen nükleer kazanın sonrasında daha yüksek standartlarda güvenlik önlemleri mecburiyeti ve Türk Lirası’nda yaşanan değer kaybı olduğunu yazdı. Proje, Japonya’nın altyapı ihracı alanında model gördüğü bir girişim olarak görülüyordu.
2013’te imzalanmıştı
Türkiye ile Mitsubishi Heavy liderliğindeki konsorsiyum Sinop yer alacak ve 4 nükleer reaktörden oluşacak bir santral kurulabilmesi için 2013’te anlaşmışlardı. İnşaatın 2017 yılı içerisinde başlaması ve ilk reaktörün 2023’te faaliyete geçmesi planlanıyordu.