İSKİ’nin 2017 yılı faaliyetleri ile ilgili olarak hazırlanan Sayıştay denetim raporu, kamudaki lüks araç tutkusu bir kez daha gözler önüne serildi. Sayıştay’ın denetim raporunda 9 Ağustos 2016 tarihinde bir banka ile İSKİ arasında imzalanan protokol ile kuruma 2016 model “Audi A8 L 3.0 TDI 258 HP Quattro Tıptronıc” marka araç teslim edildiği belirlendi.
Mevzuata göre kurumların mali kaynaklarının değerlendirilmesinde faiz veya kar payı dışında ayni ya da nakdi bir menfaat elde edilemeyeceğine vurgu yapılarak “Kaldı ki söz konusu araca benzer nitelikte lüks araçlar çeşitli edinim yöntemleri ile zaten kurum bünyesinde bulunmaktadır.
Mali kaynaklarının kullanılması karşılığında bankalardan lüks araç temin edilmesi mevzuata aykırı olduğu gibi kiralama ve diğer şekillerde de yabancı menşeli, yüksek motor hacimli ve lüks araç edinilmesi mevzuata uygun değildir. Hele ki aynı amaca hizmet edecek benzer niteliklere sahip birden fazla aracın kurum bünyesinde bulunması kamu kaynaklarının verimli kullanılması ilkesi ile örtüşmemektedir” açıklamalarında bulunuldu.
“Hizmet Alım Suretiyle Taşıt Edinilmesine İlişkin Esas ve Usullere” göre yabancı menşeli ve 1600 cc’nin üzerinde bulunan “Volvo XC90 232 HP” ve “Audi A6 3.0 TDI 268 HP LIMOUSİN”marka araçların kiralanmasının mümkün olmadığına dikkat çekildi.
İSKİ: Talep edilirse geri veririz
İSKİ de protokol kapsamında faiz ve kar payı dışında herhangi bir menfaat elde edilmediğini ifade ederek banka tarafından kurumun kullanımına sunulan aracın mülkiyet hakkının bankaya ait olduğunu ve talep edilmesi halinde ise iade edileceği yönünde açıklamada bulundu.
Hukuki ve vicdani değil
Sayıştay da İSKİ tarafından bedelsiz bir şekilde protokol ile kuruma verilen lüks aracı ‘menfaat’olarak görmemesi durumunu eleştirerek “Bu açıklamanın ne hukuken ne de vicdanen geçerliliği bulunmaktadır”açıklamasını yaptı. Sayıştay’ın raporunda söz konusu lüks aracın değerinin yaklaşık olarak 800-900 bin TL değerinde olduğu, bir ticari kuruluş olan banka tarafından bu denli değerli bir aracın İSKİ’ye bedelsiz ve karşılık beklemeden teslim edilmesinin ticari teamüller ile bağdaşmadığı ifade edildi. İSKİ’nin iddiasının tersine bankaya ait söz konusu aracın idarenin varlıklarını ilgili banka nezdinde değerlendirilmesi karşılığında sağlandığının düşünüldüğü ifade edildi.
Araç takip sistemi yok
Sayıştay raporunda ek olarak kurum araçlarının kullanımının denetlenmesi amacı ile kurulmuş bir araç takip sisteminin de bulunmadığı, bu sebep ile araçların resmi işlerde kullanılıp kullanılmadığının takip edilemediği ve Taşıt Müdürlüğü’nden alınan araç listelerinde bulunmayan araçların kurumun yakıt ihalesi üzerinden yakıt temin ettiği söylendi.