Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) yer alan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Bankamız, bankacılık mevzuatı çerçevesinde, Esas Sözleşmeye göre kâr dağıtımı izni için Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’na başvuruda bulunmuştur. Kurum, bankacılık sektörünün geneline ilişkin özkaynak yapısının olabildiğince güçlü tutulmasına yönelik ihtiyatlı politikası paralelinde kârın bünyede bırakılması gerekliliğinden hareketle, bankamız net dönem kârının Esas Sözleşmeye göre nakden dağıtılması talebini uygun bulmamıştır.”
İş Bankası’nın 2018 yılı içerisindeki net kârı yüzde 9.2 oranında bir artış yaşayarak 6.8 milyar liraya yükseldi. Bankanın net kârı dördüncü çeyrekte ise yüzde 83 oranında artış yaşayarak 2.2 milyar lira olarak gerçekleşti. Banka geçen yıl dördüncü çeyrekte ise 1.2 milyar lira net kâr elde etmişti.
İş Bankası ile ilgili olarak takip edilen en önemli konular arasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bankada CHP’ye ait olan payların Hazine’ye devir edilmesi yönünde atacağı adım konusu bulunuyor.
CHP Atatürk’ün mirası olan yüzde 28 oranındaki hissesi kapsamında İş Bankası’nda dört yönetim kurulu üyesi bulunduruyor. Yine Atatürk’ün vasiyeti gereğince CHP söz konusu bu hisselerden kâr payı almıyor, elde edilen gelir Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu’na gönderiliyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan CHP hisselerinin Hazine’ye devredileceğini önce ekim ayı içerisinde, sonra da şubat ayında dile getirmiş, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de destek vermişti. Ancak bu yönde çıkarılacağı ifade edilen yasa tasarısı halen Meclis’e gelmiş değil.