Adım soyadım: Betoner Söbü. Memleket talebesini her türlü sınava hazır eden bir özel test alimiyim. Samiğmiğ, sürdürülebilir ve diriyim de. Kâh eytimci ve ilim adamı kimliğimle, kâh müteahhit ve esnaf şapkamla bu köşeye yazı yazma noktasında her hafta düğmeye basıyor, okuru kademeli olarak bilgilendirip yazımı sür’atle neticelendiriyorum. Systemli bir insanım.
Talebe, imtihan netiğceleri, yerleştirme ve tercih problemleri nedeniyle gergin. Eytim ögretim esnafı ise sektör koşulları yüzünden tedirgin. İnşaat emlak piyasası desen, epiy ağırlaştı. Söbü Evler Etap 7 ye “Yaşam başlıyor- başlasın” diyerek yirmi kadar kiracı koymuştum, geçen gece alayı kirayı takıp kaçmış. Giderken, özel güvenlik şirketim Söbü Securty elemanlarıyla ortak olarak evlerdeki muslukları ampulleri söveleri varakları filan da söküp götürmüşler. Söbü Evler Etap 4’ün yöneticisi de site aidatlarıyla beraber ortadan kayboldu. Kabul etmek lazım ki zor bir yaz geçiriyoruz. Hal böyle olunca, benden ilm ve feyz alarak güzel okullara yerleşmiş, çeşitli noktalara gelmiş talebelerim ve veliiler, bana şöyle diyorlar: “Yahu Betoner Hoca, sen ki bizzat mucidi olduğun HODREK Eytim Systemi ile ilm ve fende birçok sıçramalar kaydettin, acaba ekonomik olarak da bir system geliştirebilir misin?” Elbette, ilm ve fenne gönül vermiş, betona edep dairesi içinde arzu duyan ve fakat sincap adlı haşarat (pij) hayvandan nefret etme noktasındaki bir zat olarak bu konuda da bağzı görüşlerim var.
HODREK EYTİM SYSTEMİ VE EKONOMİ
Hodrek Eytim Systemi ekonomiye uyarlanabilir mi? (Bu arada ben GUBBİK Eytim Systemi deye yeni bir eytim systemi icad ettim. Detaylara sorna gireceğim.) Niyçün olmasın? Neticede her şey bir systemdir. “Sürdürülebilirlik, vizyon, misyon inovasyon” filan kelimeleriyle beraber kullanıldığında “Ekonomik System” de denilebilir. Kısaca görüşlerimi açıklayayım:
* Bir defa moral bozmama noktasında hareket etmek gerekli. “Millet Dondurması” adını verdiğim bir projede, ihaleyle meydanlara yerleştirilecek dev dondurma topakları , milleti neş’elendirecek, moral yükseltecek aynı zamanda serinletecektir.
* İkinci olarak milletin gerilimini atması, sinirini boşaltıp ferahlaması lazımdır. Ben bunun içün, sulu çimento içinde güreş turnuvaları ve lunapark usulü sincap döğme şenlikleri düzenlenebilir diyorum.
* Diğger bir husus moral ve müsbet hislerin uyandırılması noktasında, özlü, güzel söz ve yakarışların, hatta aforizma ve duvar yazılarının dahi sık sık tekrar edilmesi, devreye alınmasıdır. Misal olarak; bir vakitler yıkıp yerine AVM inşa ettiğim yaşlı bir ayakkabı tamircisinin tükkanında gördüğüm şu yazı beni çok etkilemiş idi: “Gezdim dünyayı, ne zengini tok gördüm ne fakiri aç, ya Rabbim beni nâmerde değil, merde dahi eyleme muhtaç”
* Son olarak bu haftaki ilmî testimi de ekonomi ilmi üzerine hazırladım. Sualleri dikkatle okuyup sür’atle neticelendirme noktasında hareket ediniz.
CEVABI E OLAN EKONOMİ TESTİ SUALLERİ
1) Yapısal reformlar, yapısal reformlar, neymiş bu yapısal reformlar?
a) Elzemdir (İvedilikli)
b) Sür’atle neticelendirilmelidir
c) Devreye alımalıdır
d) Düymeye basılmalıdır
e) Hepsi noktasında
2) Milli para biriminin diğger para birimlerine karşı belli ölçüde değerinin düşürülmesine ne ad verilir?
a) Bozuk para
b) Yapılandırış (sündürülebilir)
c) Gömü (Definecilik noktasında)
d) Dolarizasyon
e) Devalüasyon
3) Aşağıdakilerden hangisinin ekonomik değeri, diğerlerinden fazladır?
a) Söve (1 metre yapı süsü)
b) Tuğla (1 adet)
c) Portlant çimento (1 Torba)
d) Mıcır (1 Kamyon)
e) Sincap kürkü manto (Abiye kıyafet)
4) Aşağıdakilerden hangisi bir yabancı ülke para birimidir?
a) Zırnık
b) Kapiş
c) Fiji Adaları Finisi
d) Labrador Akıntısı
e) Macar Forinti
Bu haftalık da bu kadar. İlm ve fen sizin ile olsun. Enseyi karartmayın. Kıskanca, hasede, nazara karşı, ara sıra içinizden “Aynaşanın kaynaşanın, yol üstünde oynaşanın, elek satan kör paşanın, cümle âlemin gözüne, püh püh” demeyi unutmayın. Gözü olanın gözü çıksın. Deliren talebeden müessesemiz sorumlu değildir, hayırlı başarılar…