Küresel servet son 12 ay içerisinde bir önceki yıla kıyasla yüzde 4,6 oranında bir artış gösterdi. Bu artış bir önceki yıl baz alındığında daha az da olsa, 2008 sonrası dönemin ortalamasına göre daha yüksek.
Servet artışının dünya nüfusuna etkisine bakıldığı zaman kişi başına servet yüzde 3,2 oranında arttı. Milyoner sayısı ise 2,3 milyon düzeyinde artarak dünya genelinde 42,2 milyona çıktı. Milyoner sayısının en fazla arttığı ülkeyse 878 bin ile ABD. Fransa, Almanya, Britanya ve İtalya’daysa 800 bin kişi daha milyoner sayısına eklendi.
Son 12 ay içerisinde Çin’de 186 bin, Japonya’da ise 94 bin yeni milyoner ortaya çıktı. Bu ülkelerdeki milyoner sayısının artışında döviz kuru tarafında yaşanan değişimlerden ziyade ülkelerin ekonomilerinde yaşanan kalkınma etkili oldu. Çin, milyoner sayısında Japonya’yı 2014’de geride bırakmıştı.
Milyoner sayısının en fazla azaldığı ülkelerden biri Türkiye
Milyoner sayısının en fazla azaldığı ülkeler arasında Brezilya, Türkiye ve Arjantin yer aldı. Bu ülkelerde sayının azalmasında yerli para biriminin döviz karşısında yaşadığı değer kaybının etkili olduğu ifade edildi.
Türkiye’deki milyoner sayısı 16 bin dolaylarında bir azalma yaşadı. Sayı İsveç’te 20 bin, Avustralya’da 32 bin, Brezilya’da ise 36 bin azaldı.
Toplam servette en fazla kayıp Brezilya ve Türkiye’de
‘Kazanan ve kaybedenler’ bölümünde servetini en fazla artıran ülkeler sırası ile ABD, Çin, Almanya, Fransa, İngiltere, Japonya ve İtalya.
En fazla kayıp 380 milyar dolarla Brezilya, 190 milyar dolarla Türkiye’de.
Açıklanan raporda Venezuela’nın tahminlere göre servet erimesinde en kötü ülke olduğu tahmin ediliyor ancak bunu doğrulayacak verinin olmadığı belirtiliyor.