Türkiye’de AKP dönemiyle birlikte her kente AVM inşa edildi. Afet toplanma merkezleri, parklar, bahçler, spor alanları gibi insanların sokaklarda nefes alabileceği her alana planlama yapılmadan inşa edildiler. AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılında 14 olan AVM sayısına, yalnızca 2018 yılında 525 bin metrekarelik, yaklaşık 71 futbol sahası büyüklüğünde yenileri eklendi.
Son dört yıldır ayda bir AVM açılıyor ve tabi buralra yeni kiracılar gerekiyor buda markaların zincier sayısını orantısızca büyümeye zorluyor ama iç pazardaki potansiyel müşteri sayısı sabit kalıyor. Cushman & Wakefield tarafından hazırlanan “Avrupa Alışveriş Merkezleri Geliştirme Raporu” başlıklı araştırmasının sonuçları, Avrupa’ya inşa edilen 2,6 milyon metrekarelik AVM’nin beşte birinin Türkiye’de oluğunu gösteriyor.
Binlerce mağaza boş kaldı
Her yerde artan AVM sayıs ile açılan mağaza sayısıda katlanarak arttığından ülkedeki krizin etkilerini en çok çkenede yne AVM’ler oluyorlar. Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, 4 binden fazla mağazanın boş durduğunu belirterek, vergi indirimi talebinde bulunarak vatandaşın daha rahat alışveriş yapabileceği konusuna deyindi.
Vatandaşların harcamalarının kısıtlandığına vurgu yapan Öncel, “Örneğin TÜİK verileri mayıs ayında takvim etkilerinden arındırılmış perakende satış hacminin bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,7 daraldığını gösteriyor. Aynı dönemde cirolarda yüzde 15,6’lık bir artış var. Ancak bu artışın neredeyse tamamı maliyetlerin bir bölümünün fiyatlara yansımasından kaynaklanıyor. İlk 6 ayda perakende cirolarının reel anlamda ekside olduğunu söyleyebiliriz” diye konuştu