Yunan hükümet sözcüsü Stelyos Petsas, Ankara ile Atina arasındaki Doğu Akdeniz’de meydana gelen gerginliğe yönelik olarak yaptığı açıklamada, “İstikşafi görüşmelere yeniden başlamaya yakınız. Ne kadar yakın bir zamanda başlayacağı ise taraflara, yani Yunanistan ve Türkiye’ye bağlı” dedi. Petsas, “Durum netleştiğinde bir duyuru yapılacak ama atmosfer iyi” diye ekledi. Yunan sözcü, Ankara’nın da görüşmelerin yeniden başlaması yönündeki arzusunu gösterdiğini ifade etti.
Ankara ve Atina arasında deniz yetki alanları hususundaki son görüşmeler 2016 yılı içerisinde gerçekleşmiş fakat herhangi bir sonuç alınamamıştı. Yunan basını iki ülke arasındaki istikşafi görüşmelerin bu hafta başlayabileceğini ileri sürmüştü. Türkiye geçen hafta Doğu Akdeniz’de bulunan sismik araştırma gemisi Oruç Reis’i “bakım için” Antalya Limanı’na çekmişti. Atina bu hamleyi tansiyonun düşürülmesi yönünde atılmış olumlu bir ilk adım olarak değerlendirmişti.
“Samimiyetle tansiyonu düşürmek ya da yaptırım”
AB liderlerinin 24-25 eylül günündede gerçekleştirecekleri zirvede Doğu Akdeniz krizi hususunda Türkiye’ye yönelik olası yaptırımları ele almaları bekleniyor. Fakat üye ülkeler arasında bu konuda herhangi bir fikir birliği yok. Türkiye’nin önünde iki seçenek olduğunu dile getiren Yunan hükümet sözcüsü Petsas, “Samimiyetle tansiyonu düşürmek ya da yaptırım” diye konuştu.
Doğu Akdeniz krizi, AB dışişleri bakanlarının bugün Brüksel’deki toplantısında da ele alınıyor. Toplantı öncesi konuşan Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Yunanistan ve Türkiye’yi masaya oturmaya ikna etmek istediklerini söyledi.
Pompeo’nun ziyaretini doğruladı
Petsas, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun Doğu Akdeniz krizini görüşebilmek adına bu ay Atina’ya giderek Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’le bir araya geleceği doğrultusundaki haberleri de doğruladı. Ziyaret tarihinin henüz netlik kazanmadığını ifade eden Petsas, Pompeo’nun bu görüşmede ABD’nin Türkiye’ye karşı Atina’ya verdiği desteği teyit etmesini beklediklerini söyledi.
Pompeo, ABD’nin, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetleri hususunda “son derece endişeli” olduğunu ifade ederek krizin diplomatik yolla çözümü için çağrıda bulunmuştu. (Kaynak: DW Türkçe)