ABD Başkanı Donald Trump’ın dün benzerine az rastlanır nitelikte bir açıklama yaparak ‘Cemal Kaşıkçı cinayeti konusunda Suudi veliaht prensi bilgi sahibi olsa bile Riyad’la ortaklığı sürdüreceklerini’ ilan etmesine yönelik olarak tepkiler artıyor. Donald Trump, Suudi Arabistan’la milyarlarca dolarlık silah anlaşmalarına işaret edip Suudi Arabistan’la ortaklığı devam ettireceklerini açıklaması sonrasında sosyal medyada ‘bir katili savunmak’ ve ‘parayı insan haklarından öncelikli görmekle’ suçlanıyor.
ABD Başkanı’nın en çok eleştirildiği sözleri ise ‘Veliaht prens bu trajik olayı biliyor olabilirdi – belki biliyordu ve belki de bilmiyordu!’ oldu. Amerikalı siyasetçiler, bu ifadeleri sebebi ile Trump’tan yeni bir açıklama istiyor. Senato Dış İlişkiler Komitesi’nin partiler üstü liderliği, Donald Trump’tan ‘Kaşıkçı cinayetinin emrini Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın verip vermediğine’ açıklık getirmesini talep etti.
Magnitsky Yasası çerçevesinde açıklama istediler
Komite’nin Cumhuriyetçi Partili Başkanı Senatör Bob Corker ve kıdemli üyelerinden Demokrat Senatör Robert Menendez dün bir mektup kaleme alarak, ‘Trump yönetiminin, Prens’in cinayete karıştığına inanıp inanmadığını’ sordu. Kaleme alınan mektupta, “Son gelişmelerin ışığında, ki buna Suudi yetkililerin Kaşıkçı’nın İstanbul konsolosluğunda öldürüldüğünü kabul etmesi de dahil, veliaht prens Muhammed bin Selman’ın Kaşıkçı cinayetinden sorumlu olup olmadığı konusunda kesin olarak bir kanaate varmanızı talep ediyoruz” ifadelerine yer verildi.
120 günü var
ABD’deki Magnitsky Yasası, başkanları, küresel çaptaki isimlerin insan hakların ihlalleri konusunda kesin bir açıklama yapmaya zorluyor. Senatörlerin talebi sebebi ile, Trump’ın 120 gün içerisinde bu soruya yanıt vermesi gerekiyor. İki senatör, ilk olarak 10 ekim gününde bu yönde bir talepte bulunmuştu.
‘Beyaz Saray Prens’in halkla ilişkiler şirketi’
Senatör Corker, Trump yönetimini Twitter adresinden de eleştirdi. Kongre’nin “Suudi Arabistan’a silah satışı planlarını engellemek için elindeki her imkânı kullanması” yönünde çağrıda bulunan Corker, “Bir gün Beyaz Saray’ın Suudi veliaht prensi için bir halkla ilişkiler firmasına dönüşeceği hiç aklıma gelmezdi” açıklamasında bulundu.
Corker ve Menendez’in Magnitsky Yasası çerçevesindeki ilk yaptırım talepleri, Washington’ın cinayete karıştığına inanılan 17 Suudi isme seyahat yasağı getirmesi ile sonuçlanmıştı.