Rus devlet ajansı TASS’ın askeri ve diplomatik kaynaklara dayandırdığı söz konusu habere göre Rusya ile Türkiye arasında gerçekleştirilen S-400 hava savunma sözleşmesinde ‘Türkiye anlaşmalarla birlikte iki S-400 bataryası ve 120’den fazla karadan havaya güdümlü füze, yardımcı ekipman ve yedek parça satın aldığı‘ ifade ediliyor; ‘kısmen dahi olsa teknoloji transferi yapılmasına ilişkin bir madde yer almıyor.’
S-400 hava savunma sistemi anlaşması
2017 yılı içerisinde Rusya ile S-400 füzelerine yönelik olarak 2 milyar 500 milyon dolarlık anlaşma yapıldığı ifade edilmiş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzaların atıldığını ve Moskova’ya ön ödeme gerçekleştirildiği yönünde açıklamada bulunmuştu. Ancak S-400 füzelerine yönelik olarak ‘teknoloji transferi’ talep eden Türkiye’ye Rusya tarafından net bir cevap verilmemişti.
8 Nisan 2018 tarihinde ise Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Erdoğan ile gerçekleştirdiği ortak basın toplantısı sırasında teknoloji transferi konusunun ‘siyasi güven değil, tamamıyla ticari bir mesele olduğunu’ ifade etmişti. Putin’in açıklaması üzerine iki ülke arasında gerçekleştirilen anlaşmada ‘kısmi teknoloji transferi’nin mümkün olabileceğine ilişkin bir gündem oluşmuştu.
Rus devlet savunma sanayi şirketi Rostec tarafından imal edilen ve satılan S-400 füzelerinin ilk grubunun sevkiyatı 12-25 Temmuz 2019 tarihleri arasında tamamlanmıştı.
15 eylül gününde ise Milli Savunma Bakanlığı, S-400’lerin ikinci batarya malzemelerinin Ankara’da yer alan Mürted Hava Meydanı’na intikalinin tamamlandığını, sistemin kurulum çalışmaları ve kullanıcı personelin eğitimlerinin devam ettiğini ve sistemin Nisan 2020 dönemi içerisinde faal hale getirilmesinin planlandığını açıklamıştı.
Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir, geçen sene 4 kasım gününde taraflar arasında ‘teknoloji transferi konusundaki görüşmelerin sürdüğünü’ ifade ederek, sistemi aktif hale getirmeye yönelik söz konusu takvimin bu yılın sonuna sarkabileceğini söylemişti.
ABD Başkanı Donald Trump ise Rusya’dan S-400 savunma sistemi satın alması sebebi ile Türkiye’ye üretici ortaklarından olduğu fakat projeye katılımının askıya alındığı F-35 savaş uçaklarının sevkiyatını yasaklayan ve yaptırım uygulanmasını öngören 2020 savunma bütçesini 12 Aralık’ta imzalamıştı.