Ekim ayı içerisinde İstanbul’daki Suudi Arabistan Büyükelçiliği’nde öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı için en büyük mücadeleyi veren ülkelerden birisi Türkiye oldu. Öyle ki Ankara’dan yetkililer ismini açıklamadan uluslararası basına yönelik çeşitli açıklamalarda bulunmuş ve neredeyse bir ay boyunca her gün Kaşıkçı cinayeti ile ilgili bilgiler sızdırılmıştı. Suudi Arabistan ve Veliaht Prens Selman’ın canını sıkan bu durum piyasaları da etkilemiş, ABD-Suudi Arabistan ilişkilerine de zarar vermişti.
Ancak bugün dünyanın sayılı gazetelerinden birisi olan Wall Street Journal, bir makale ve analiz hazırlayarak Prens Selman’ın Türkiye’nin salvolarına resmen parasını kullanarak yanıt verdiğini gözler önüne serdi. Gazetenin borsa verilerinden ve hükümetin borsaya müdahalesini bilen kişilerden öğrendiği bilgiyle kriz zamanlarında Riyad yönetimi büyük alımlar gerçekleştirdi. Kapanış saatine yakın gerçekleştirilen bu alımlar ile birlikte piyasayı hareketlendirdiği ifade edildi.
Wall Street Journal gazetesinde yer alan haberde Türk yetkililerin gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayeti ile ilgili olarak yaptığı açıklamaları sonrasında borsanın düştüğü ve kapanışa yakın saatlerde Riyad hükümetinin büyük satın alımlar yaptığı görülüyor. Grafikte siyah çizgiler borsanın kapanmadan önceki son saatini gösterirken yeşil artışlar da borsa kapanmadan önce yaşanan ani çıkışları ifade ediyor. 22 ekim gününde (yani son paragrafta) Suudi yetkililerin gazeteci Kaşıkçı’nın İstanbul da yer alan temsilcilikte öldürülmesi sonrasında ani bir çıkış yapıldığına dikkat çekiliyor.
Göreve geldiği 3 yıldan beri borsayı yakın bir şekilde takip eden ve ekonomisini bu şekilde ayakta tutmaya çalışan Prens Selman’ın normal şartlarda hükümet tarafından yapılan borsa işlemlerini kamuya açıkladığı ancak gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayeti sonrasında gerçekleştirilen bu sürpriz alış-satışları kamuoyuna duyurmadığı ortaya çıktı. Hükümetin gerçekleştirdiği bu işlemleri kamuoyuna açıklama yapma zorunluluğu olmayan Suudi finans kurumları aracılığı ile gerçekleştirildiği de tespit edildi.
1 haftada 2 milyar dolar harcamış
Wall Street Journal’ın yaptığı haberde buna benzer işlemler dizisini Riyad yönetiminin geçen sene başlayan Katar ablukası esnasında da yaptığını ortaya çıkardı. Gazeteye yönelik olarak açıklamalarda bulunan Suudi Arabistan’da üst düzey bir görevli, “Prens Muhammed’in hükümeti bu şekilde ülkesinin yabancı yatırımcı için güvenli olduğunu göstermeye çalışıyor. Dünyaya Suudi yatırımlarının iyi olduğunu göstermeliyiz” ifadelerini kullandı. Suudi Arabistan’da yabancı yatırımcılar yalnızca borsada yüzde 4’lük hisse sahibi olabilirken burada kurulan şirketlerin büyük çoğunluğunun hükümete ait olduğu ifade edildi.
Suudi Arabistanlı borsacı Abdullah Marshad, “Kötü günlerde Suudi Arabistan’da hükümet müdahale edebilir. Bunlara alışığız. Bu durum insanlara merak etmeyin mesajı veriyor” ifadelerini kullandı.
Cinayetin meydana gelmesinden 20 gün sonra yani 22 ekim gününde piyasanın yüzde 2 değer kaybettiği bir ortamda borsanın kapanmasından 40 dakika önce çok ciddi bir alımın gerçekleştirildiğini ve bu sayede borsanın günü yüzde 1 oranında bir artış göstererek kapattığı da aktarıldı. Benzer bir durumun 23 ekim gününde Suudi Arabistan’da gerçekleşen zirvede yaşandığı hatırlatılırken, 21 ekim gününde Prens Selman’ın gazeteci Kaşıkçı’nın öldürülmesi için cinayet dediği vurgulanıyor. Veriler ışığında o hafta Riyad yönetimi 2 milyar dolarlık hisse satın aldı.