Moderna, Alman BioNTech ve ABD’li Pfizer’ın işbirliği neticesinde geliştirilen koronavirüs aşısının faz 3 aşamasında yüzde 90’ın üzerinde başarı sağlandığının açıklamasının ardından bu alanda umut vaat eden duyuruyu yapan ikinci şirket oldu.
Aşının, denemelerden başarılı sonuç alınsa da onay alması ve seri üretime geçilebilmesi adına bir dizi testten daha geçirilmesi gerekiyor.
İki aşı da ‘RNA’ veya ‘mRNA’ olarak bilinen ‘mesajcı’ya odaklanan yeni teknoloji kullanılarak geliştirildi. Bu aşı da BioNTech ve Pfizer’ınki gibi iki doz halinde uygulanacak. İlk dozdan 28 gün sonra ikincisi yapılacak.
Moderna’nın aşısının diğerine oranla bir de artısı var. BioNTech ve Pfizer’ın aşısının eksi 70 derecede saklanması gerek. Fakat Moderna, geliştirdiği aşının normal bir buzdolabında, 2 ila 8 derecede 30 gün, eksi 20 derecede ise altı ay saklanabileceği bilgisini paylaştı.
Moderna’nın Başkanı Stephen Hoge yaptığı açıklamasında, “Kovid-19’u durduracak bir aşımız olacak” dedi. Hoge ayrıca, acil onay alındığı takdirde saatler içerisinde dağıtıma başlayabileceklerine de vurgu yaptı.
Aşı, ABD hükümetinin, ‘Operation Warp Speed’ programı kapsamında geliştirildi.
Aşıların, seri üretimine geçildiği zaman, geçen yıl ilk olarak Çin’in Wuhan kentinde kayda geçtiğinden bu yana dünyada 54 milyon kişiye bulaşan, 1.3 milyon kişinin ölümüne sebep olan koronavirüsle mücadelede kilit rol oynayacaklarına kesin gözle bakılıyor.
ABD’de, aralık ayı içerisinde iki aşının da onay alabileceği ve yıl sonunda 60 milyon doz aşının tedarik edilebileceği ifade edildi. Önümüzdeki yıl ise ABD’nin kullanımı için iki aşıdan 1 milyar dozun hazır olabileceği ifade edildi.