Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron 11 Kasım gününde Birinci Dünya Savaşı’nın sona ermesinin 100’üncü yıldönümü sebebi ile gerçekleştirilecek törene Erdoğan’ı da davet etmişti.
Le Monde gazetesinde yayınlanan bildiri de ‘Erdoğan’ın ve Türkiye Cumhuriyeti’nin Birinci Dünya Savaşı esnasında Jön Türk hükümeti tarafından tertiplenen Ermeni soykırımını inkâr politikası yürüttüğü’ görüşü ön plana çıkarıldı.
Macron’dan ‘kefil değilim’ açıklaması istendi
Kıbrıs ve Kürt politikaları da eleştirilen Türkiye’nin ‘cihatçılık ve antisemitizmi körüklediği’ ve ‘İsrail’e karşı kontrol edilemez bir nefreti teşvik ettiği’, ‘özgürlükleri ihlal ettiği ve ‘dünyanın en büyük gazeteci zindanı’ haline geldiği savunulan bildiri de, “Türkiye’de 55 bin siyasi tutuklu var ve iki yılda 150 bin devlet memuru düşünce suçundan işten çıkarıldı” ifadeleri kullanıldı.
Emmanuel Macron’dan ise gerçekleştirilecek davetin, Erdoğan’ın yürüttüğü politikalara kefil olunduğu anlamına gelmediğine yönelik olarak net bir mesaj vermesi istendi.
İmzacılar arasında önemli isimler var
Yayınlanan bildiriyi imzalayanlar arasında, İsrail yanlısı tezleri ile tanınan felsefeci Pascal Bruckner, yönetmen Costa Gavras, Nazi avcısı olarak bilinen Serge ve Beate Klarsfeld çifti, Simon Wiesenthal Merkezi Başkanı Richard Odier, Fransa’da ‘Ermeni soykırımı’nı inkârın cezalandırılması ile ilgili yasa teklifinin mimarı milletvekili Valérie Boyer, Fransa Yahudi Üniversiteliler Birliği Başkanı Sacha Ghozlan, Doğu Hıristiyanlarını Koruma Derneği (Chrédo) Başkanı Patrick Karam, Fransa Kıbrıs Toplumu Başkanı Evagoras Mavrommatis, Avrupa Parlamentosu üyesi Renaud Muselier, Fransa Kürt Enstitüsü Başkanı Kendal Nezan, Fransa Ermeni Teşkilatları Koordinasyon Komitesi Eş Başkanları Mourad Papazian ve Ara Toranian, Fransız Irkçılıkla Mücadele Derneği Başkanı Dominique Sopo ve Fransa Helen Toplumu Başkanı Seta Theodoridis de bulunuyor.
Ermeni diasporası da mektup yazdı
Fransa Ermeni Teşkilatları Koordinasyon Konseyi (CCAF) de Macron’a ayrı bir mektup göndererek Erdoğan’ın 11 Kasım törenine davet edilmesini protesto etti. Fransa’daki Ermeni lobisi, Türkiye’nin Paris büyükelçiliğinin 29 Ekim resepsiyonuna Ermeni kökenli milletvekili Jacques Marilossian’ın katılmasına da tepkili.
Macron’un kurduğu LREM partisine mensup Marilossian’ın resepsiyona katılarak Türkiye’nin Paris Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa ile poz vermesini ‘kabul edilemez’ bulan CCAF, Marilossian’ın Fransız parlamentosundaki Fransa-Ermenistan Dostluk Grubu’ndan istifa etmesi için kampanya başlattı.
Fransa-Ermenistan Dostluk Grubu’nun başkanlık görevini yürüten Marilossian, aynı zamanda da Fransa-Türkiye Dostluk Grubu üyesi.
Marilossian, tepkiler üzerine, “Şoke etmiş veya incitmiş olabileceğim herkesten özür diliyorum” derken ‘soykırım‘ın inkârına karşı mücadelesinin ‘sarsılmaz’ olduğunu vurguladı.
CCAF, Marilossian’ın özür mesajını kabul etmek ile birlikte yetersiz buldu ve derhal Fransa-Ermenistan Dostluk Grubu başkanlığı görevini bırakması çağrısında bulundu.