Çin’in Wuhan kentinde başladıktan haftalar sonra küresel bir salgın halini alan ve binlerce insanın hayatını kaybetmesine sebep olan koronavirüsü salgınına yönelik olarak sıcak bir gelişme meydana geldi. Önceki günler içerisinde Kanada ve Çin’den gelen aşı açıklamalarının sonrasında ABD’li yetkililer bugün koronavirüsü salgınını engellemeye ilişkin geliştirilen aşıların klinik deneme sürecinin bugün başlayacağı yönünde açıklamada bulundu.
Associated Press’in hükümetten kaynaklara dayandırdığı söz konusu gelişmede çalışmaların bugün başlayacağı yönünde açıklamada bulunuldu. Kaiser Permanente Washington Sağlık Araştırma Enstitüsü’nde gerçekleşecek çalışmalara Ulusal SağlıK Enstitüsü’nün fon verdiği ifade edildi.
Gerçekleştirilecek klinik testlerin sonrasında potansiyel bir aşı için 1 yıl ile 18 aylık bir süreye ihtiyaçları olduğunu ifade eden yetkililer, 45 genç ve sağlıklı gönüllü üzerinde deneylerin başlayacağı yönünde duyuruda bulundu.
Uzmanlar, aşının herhangi bir yan etkisi olup olmadığını tespit edebilmek adına bu çalışmayı gerçekleştirdiklerini açıklarken, “Gönüllülerin hasta olmasının ihtimali yok çünkü bu aşılarda virüs yok. Amaç sadece aşıların korkutucu yan etkisi olmadığını göstermek, daha büyük kapsamlı testler yapılmasının önünü açmaktır” ifadesini kullandı.
ABD Başkanı Donald Trump’ın koronavirüsü ile ilgili mücadelede doğrudan görevlendirdiği ve sık sık basının karşısına çıkıp açıklama yapan Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü’nün direktörü Dr. Anthony Fauci, “Eğer ilk güvenlik testleri işe yararsa, aşının yaygın olarak kullanımı için 1 yıldan 1.5 yıla kadar bir süre geçmesi gerekiyor” dedi.
ABD Başkanı Donald Trump da geçen hafta içerisinde aşı ile ilgili çalışmaların büyük bir hızla devam ettiğini açıklarken, aşının “görece yakın bir zamanda” geleceğini umut ettiğini söyledi.