Johns Hopkins Üniversitesi’nin tuttuğu veriler, ABD’deki, Brezilya’daki ve Hindistan’daki ölümlerin, dünyadaki ölümlerin toplamının neredeyse yarısını oluşturduğuna işaret ediyor.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres, durumu, ‘akıl almaz’ ve ‘acı veren bir kilometre taşı’ olarak nitelendirdi ve açıklamalarında şu ifadelere yer verdi: “Hayatını kaybedenler babalar ve anneler, eşler, erkek ve kız kardeşler, arkadaşlar ve meslektaşlardı. Kayıpların acısı, hastalığın saldırganlığıyla ikiye katlanıyor.”
Pandemi, ilk çıktığı zamandan bu yana 33 milyonu aşkın vaka ile 188 ülkeye yayıldı. Virüsün yayılmasını durdurmaya yönelik karantinalar ve diğer önlemler birçok ekonomiyi durgunluğa sürükledi.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), etkili bir aşı bulunup herkes tarafından kullanılabilir hale gelene kadar, dünya çapında yaşamını yitiren kişilerin sayısının 2 milyonu bulabileceğine dair bir açıklamada bulundu.
ABD, 205 bini aşkın can kaybıyla dünyada en fazla ölümün yaşandığı ülke. Onu 142 bin 700 ile Brezilya ve 95 bin 500 ölümle Hindistan izliyor.