Rüşvet ve yolsuzluklarla mücadelesi ile tanınan İsrailli ekonomi gazetecisi Guy Rolnik tarafından kurulan, Tel Aviv merkezli The Marker gazetesinde yer alan habere göre ‘Candiru’ adlı şirket müşterilerine bilgisayar ağlarını hacklemelerini sağlayacak siber saldırı hizmetleri satıyor.
Cybersecurity Insiders’ın yaptığı habere göre adını ‘su birikintilerinde yüzen insanların idrar yollarını istila edip parazitleştirmesiyle ünlü’ bir Amazon balığından alan şirket, telefon ve bilgisayarları gizli bir şekilde izlemek isteyen müşterilere hackleme teknolojileri satıyor. Söz konusu habere göre Suudi Arabistan ve Meksika gibi ülkelere siber ekipmanlar satan siber istihbarat şirketi NSO şirketin en düzenli müşterilerinden biri. NSO’nun uzmanlık alanı akıllı telefonları hacklemek. Candiru’nun teknolojileri ise bilgisayar ve sunucuların hacklenmesinde kullanılıyor.
Çalışanlarının maaşı 21 bin dolar
Şirketin tüm çalışanları İsrail Savunma Kuvvetleri 8200 Birimi’nden istihdam ediliyor. İddia edilene göre çalışanların aylık maaşı ise 21 bin dolar düzeyinde.
NSO, Herzliya, İsrail merkezli ve ‘hükümet destekli’ bir siber güvenlik şirketi. Şirketin amacı, yetkisi olan hükümetlere terör ve online suçlar ile mücadelede kullanabilecekleri siber teknolojiler sunmak. Pegasus isimli casus yazılım şirketin en parlak buluşu olarak biliniyor.
Siber güvenlik ve siber saldırı faaliyetleri İsrail’de çok büyük bir sektör. Analistler yalnızca siber saldırı teknolojilerinden yılda 2 milyar dolar satış gerçekleştirildiğini aktarıyor.
Şirkete ait bir websitesi bile yok
Geçen ay Haaretz gazetesinde çıkan bir habere göre şirketin Tel Aviv’deki merkezinin bulunduğu binanın lobisine girdiğinizde idarede şirketin adı bulunmuyor. Firmaya ait bir web sitesi de yok. 120 kadar çalışanın LinkedIn’de bir profili yok ve The Marker’ın görüşme talebi kibarca ama kesin bir şekilde reddedilmiş.
Antivirüs yazılım kuruluşu ESET’in yaptığı bir araştırmaya göre 2015 yılı içerisinde küresel ekonomiye 3 trilyon dolara mal olan siber suçlar 2021 yılına gelindiğinde dünyaya 6 trilyon dolara mal olacak.