Dünya Sağlık Örgütü çatısı altındaki uzmanlar, bu açıklamaya kadar, maskenin insanlara ‘yalancı bir güven hissi’ verdiğini ve sağlık çalışanlarının tedarik sorunu yaşayacağını gerekçe göstererek sağlıklı bireylerin maske takmasının gerekli olmadığı yönündeki görüşü savunuyordu. Yalnızca hasta olan kişilerin, onlara bakanların ve belirti görülen kişilerin takmalarını öneriyordu.
DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus dünkü basın toplantısında, maske takmanın tek başına Kovid-19 salgınından korumayacağına da vurgu yaptı. Ghebreyesus, yeni kılavuzun son haftalarda gerçekleştirilen araştırmaların sonucu göz önüne alınarak şekillendiğini ifade etti.
Maske takmak tek başın yeterli mi?
DSÖ’nün söz konusu kılavuzunda, maske takmanın virüsün bulaşmasının engelleme yöntemlerinden yalnızca biri olduğu ve kimseye yalancı güven hissi vermemesi gerektiğine dikkatler çekildi.
Reuters’a açıklamalarda bulunan DSÖ’nün bulaşıcı hastalıklar epidemiyolojisi konusundaki uzmanları arasında yer alan Dr. Maria Van Kerkhove ise toplum genelinde maske takılmasını önerirken “Cerrahi olmayan, kumaş maske” diye üzerine bastıklarını söyledi.
Van Kerkhove, “Yeni araştırmalarda, virüs içeren damlacıklara karşı bariyer oluşturabileceğine dair kanıt gördük” dedi.
DSÖ, sağlıklı kişilerin maske takmasının yararı olacağına yönelik olarak görüş bildirmese de Türkiye’nin de aralarında olduğu birçok ülkede toplu ulaşımda, kapalı ve hatta açık alanlarda ya zorunlu hale getirildi veya tavsiye edildi.