Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, koronavirüs salgınının ‘bağımsız gazetecilere saldırmak için bir bahane olarak kullanılmaması gerektiğini’ söyledi. Bachelet, hükümetlerin koronavirüs salgını ile mücadele yöntemlerini eleştiren ve verilerin doğruluğunu sorgulayan yaklaşık 40 gazetecinin tutuklandığını dile getirdi.
Bachelet, Uluslararası Basın Enstitüsü’nün verilerine göre dünya genelinde yaklaşık 40 gazetecinin, ülkelerin salgın raporlarını eleştirdiği için tutuklandığını dile getirdi.
“Bazı devletler, koronavirüsü salgınını, bilgi akışını kısıtlamak için bahane olarak kullandı”
Bachelet, bazı devletlerin koronavirüs salgını sürecinde bilgi akışını kısıtladığına dikkatleri çekerek yaptığı açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Bazı devletler, koronavirüsü salgınını, bilgi akışını kısıtlamak ve eleştirileri bastırmak için bahane olarak kullandı. Bağımsız basın her zaman gereklidir. Ancak, özellikle herkesin izole bir hayat sürdüğü ve korku duyduğu bu dönemde daha önce hiç olmadığı kadar bağımsız medyaya ihtiyacımız var. Güvenilir, doğru raporlama hepimiz için cankurtaran niteliğinde.”
“Elçiyi suçlamanın sırası değil”
Hükümet verilerini eleştiren bazı basın kuruluşlarının kapatıldığını da söyleyen Bachalet, sözlerine şu ifadeler ile devam etti: “Elçiyi suçlamanın sırası değil. Hükümetler, gazetecileri tehdit etmek veya eleştirileri baskılamak yerine, salgınla ilgili tartışmaları desteklemeli ve teşvik etmelidir. İnsanlar, hayatlarını etkileyen kararları alma süreçlerine katılma hakkında sahiptir ve bağımsız medya bunun için hayati önem taşır. Şeffaf ve açık olmak, karar alma süreçlerinden etkilenen halkın güvenini sağlamlaştırır ve insanların bu kararlara uyma konusunda katılımını artırır.”