Araştırmacı tüp bebek tedavisi gören yedi çiftin embriyolarının DNA’larında gen düzenleme yöntemi ile değişiklik yaptığını, genleri ile oynanmış ilk ikiz kız bebeklerin bu ay dünyaya geldiğini öne sürmüştü. Konu ile ilgili olarak Pekin yönetimi ise bu durumun ‘kabul edilemez’ olduğunu ifade etmişti.
He’nin geçen hafta, Hong Kong’da katıldığı bir konferansta çalışması ile ilgili olarak gerçekleştirdiği sunumun sonrasında bir daha görülmediği ve nerede olduğunun bilinmediği bildirildi.
He’nin gözetim altında Şenzen kentine götürülmüş olabileceği öne sürülürken, görev yaptığı Güney Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nin (SUST) kampüsünde ‘ev hapsinde’ tutuluyor olabileceği iddia edildi.
Üniversitenin halkla ilişkiler ofisinden açıklamalarda bulunan bir sözcü, okulun He Jiankui ile ilgili şu an için herhangi bir soruya yanıt vermediğini ifade ederek, He’nin nerede olduğuna yönelik olarak söylentilerle ilgili yorum yapmadı.
Halkla ilişkiler ofisinden bir sözcü yaptığı açıklamasında, “Yeni bilgiler olduğunda, üniversitenin resmi internet sitesi ya da mesaj servisi WeChat hesabı aracılığıyla halkı bilgilendireceğiz” ifadelerine yer verdi.
Bilim insanının iddiaları ortalığı karıştırdı
He’nin çalışmasında enfeksiyonları ilaç ile bastırılan HIV taşıyan babaların spermlerinin laboratuar ortamında HIV olasılığından temizlendiği, daha sonrasında ise embriyo oluşumu için tek bir spermin tek bir yumurtaya yerleştirildiği, bundan sonraki aşamada gen düzenleme yönteminin devreye sokulduğu bildirilmişti.
Laboratuarda 22 embriyodan 16’sında gen değişikliği işleminin gerçekleştirildiği, 11 embriyonun anne rahmine yerleştirildiği, girişimlerin ‘Lulu’ ve ‘Nana’ adı verilen ikiz kız bebekler ile neticelendiği ifade edilmişti.
Araştırmacı, insan genetiği üzerinde deney yapmanın yasak olduğunu bilmesine rağmen böyle bir çalışma yürüttüğünü, deneklerin çalışmaya gönüllü bir şekilde katıldığını belirtmişti.
He, çalışması öncülüğünde birçok kişinin hastalıklardan kurtulabileceğini, AIDS hastalığına sebep olan HIV virüsünün çok sayıda kişiye bulaşmasının engellenebileceğini savunarak, çalışmasından ‘gurur duyduğunu’ açıklamıştı.
He, bir sonraki gün düzenlenen etkinliğe katılmamıştı.
Genetiği değiştirildiği öne sürülen bebeklerin nerede bulunduğu ve ailelerinin kimler olduğu belirsizliğini koruyor.
Çin Ulusal Sağlık Komisyonu iddialar üzerine soruşturma başlatmıştı.