Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Türkiye’yi Doğu Akdeniz’de gerilimin tırmandığı bir dönem içerisinde Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne gözdağı verme girişimlerine karşı uyardı. Von der Leyen, AB’nin yıllık değerlendirme toplantısında gerçekleştirdiği konuşmada, Ankara’nın sığınmacılara ev sahipliği yapan kilit ve önemli bir partner olduğuna dikkatleri çekti fakat bu durumun ‘komşularına gözdağı verme girişimleri’ için gerekçe olamayacağını dile getirdi.
Türkiye’nin ‘sıkıntılı bir bölgede’ bulunduğunu kabul ettiğini ifade eden AB lideri, “Evet, büyük bütçelerle desteklediğimiz milyonlarca mülteciye ev sahipliği yapıyor. Ancak bunların hiçbiri, komşularına gözdağı verme girişimlerinin gerekçesi değil” şeklinde konuştu. Türkiye’nin sığınmacılar konusundaki önemine vurgu yapan von der Leyen, “Türkiye önemli bir komşudur ve öyle de kalacaktır. Ama haritada birbirimize yakınken aramızdaki mesafe büyüyor gibi görünüyor” ifadelerini kullandı.
Von der Leyen, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin meşru egemenlik haklarını koruma konusunda Avrupa’nın tam desteğine güvenebileceklerini de sözlerine ekledi.
“Türkiye Yavuz Gemisi’nin yasa dışı sondajını genişletmek için Navtex’i uzattı”
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nden de, Türkiye ile görüş ayrılıklarını giderebilmek adına Ankara ile diyaloğa geçmeye hazır oldukları yönünde bir açıklama yapıldı. Atina’dan sonra Lefkoşa’ya geçen Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel ile görüşen Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Cumhurbaşknı Nikos Anastasiyadis, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de ‘provokasyonlarını sürdürdüğünü’ söyledi.
Anastasiades “Ankara’nın hukuksuz eylemlerine ve gerginliğin azaltılmasına son vermek için bir dizi girişim devam ederken Türkiye dün maalesef Yavuz Gemisi’nin yasa dışı sondajını genişletmek için Navtex’i uzattı” ifadelerini kullandı. (Kaynak: DW Türkçe)