Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Almanya’dan Türkiye’ye yönelik olarak gerçekleştirilen silah ihracatının tümüyle durdurulması önerisini doğru bulmadığı yönünde açıklamada bulundu. Maas, “Stratejik olarak bunu doğru yol olarak görmüyorum” dedi.
Deutsche Welle Türkçe’nin aktardığı habere göre, “Bir NATO ortağına bunu yapmak da kolay değil” diye konuşan Maas, “Zira NATO ortağı Türkiye’nin ABD’den füze alamadığı için kolayca Rusya’dan aldığını bir kez tecrübe ettik” ifadelerini kullandı.
Yunanistan, Türkiye ile Doğu Akdeniz’de yaşadığı sondaj krizi sebebi ile Alman hükümetine ekim ayı içerisinde bir çağrıda bulunarak Ankara’ya silah ambargosu uygulamasını istemişti. Durdurulması istenen projeler arasında ThyssenKrupp Marine Systems’in önemli katılımıyla devam eden altı denizaltının montajı da bulunuyor.
Berlin, denizaltı parçalarının ihracına 2009 yılı içerisinde onay vermişti. Türkiye’nin Ekim 2019 döneminde Suriye’nin kuzeyinde başlattığı Barış Pınarı Harekatı sonrasında ise Alman hükümeti, Türkiye’ye silah ihracatlarını kısıtlama yoluna gitmişti. O dönemden bu yana Suriye’deki savaşta kullanılabilecek silah ve askeri teçhizat Türkiye’ye temin edilmiyor. Denizaltı parçalarının ihracatı ise devam ediyor.
“Elbette soruna bir çözüm bulmayı savunuyoruz”
Maas, Türkiye ile Yunanistan arasında meydana gelen doğalgaz krizini çözebilmek adına gösterilen diplomatik çabalarda ilerleme kaydedilemediğini de kabul etti. Maas, bu sebep ile Avrupa Birliği’nin iki hafta önce Doğu Akdeniz’deki sondaj faaliyetlerine katılan kişi ya da kuruluşların yaptırım listesine eklenmesine karar verdiğini anımsattı. Brüksel’deki AB zirvesinde Türkiye ekonomisine ilişkin sektörel bazı yaptırımlar uygulanması önerisi ise kabul görmemişti.
Doğu Akdeniz krizine diplomatik çözüm bulma umudunu kaybetmediğini ifade eden Maas, “Elbette soruna bir çözüm bulmayı ve bir NATO partnerinin kalıcı bir biçimde silahlanma işbirliğinden hariç tutmak zorunda kalmamayı savunuyoruz” diye konuştu. (Kaynak: DW Türkçe)