DW Türkçe’den Kayhan Karaca’nın yaptığı habere göre AİHM, Wikipedia’nın bağlı olduğu Wikimedia Vakfı’nın Ankara’ya karşı dava başvurusu dosyasını hızlandırılmış prosedür ile işleme koydu.
Mahkeme temmuz ayı başında aldığı ve bu hafta kamuoyu ile paylaşılan kararla 29 Nisan 2019 tarihinde gerçekleştirilen başvuruyla ilgili olarak hükümete ve davacı tarafa sorular yöneltti.
Buna göre, AİHM, erişim yasağı konusunda Wikipedia tarafından Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) 2017 yılı içerisinde gerçekleştirilen bireysel başvuruyu gündeme taşıdı. İki yıldır başvuruyu sonuçlandırmayan AYM’nin bireysel haklar alanında ‘etkin iç hukuk yolu’ olup olmadığı hususunda taraflardan görüş istedi. AYM’nin, internet sitelerinin yasaklanması ile ilgili olarak tutumuna yönelik bilgi talebinde bulundu.
AİHM, yasak tedbirinin ‘meşruluğu’, ‘zorunlu bir sosyal ihtiyaca karşılık gelip gelmediği’ ve ‘hedeflenen meşru amaçlarla orantılılığı’ hakkında da taraflardan görüş talep etti.
AİHM, söz konusu yasağa zemin hazırlayan 5651 sayılı kanunu ve 2015 yılı içerisinde revize edilen ‘erişimin engellenmesi kararı ve yerine getirilmesi’ ile ilgili 8/A maddesinin AİHS ile uyumlu olup olmadığını sordu. Kanunun uygulanışını gözden geçirmek amacıyla halihazırda erişimi yasaklanmış URL ve internet sitelerinin sayısına yönelik olarak Türk hükümetinden bilgi istedi.
Taraflardan gelecek yanıtlara göre davayı esastan görecek AİHM, gerekli görmesi durumunda Strasbourg’da bir de duruşma düzenleyecek.
Wikipedia’ya erişim, ‘Türkiye’yi çeşitli terör gruplarıyla aynı düzlemde ve iş birliği halinde göstermeye çalışan içerikler’ sebebi ile 29 Nisan 2017 tarihinde engellenmişti.