Yaklaşık olarak iki yıl önce imzalanan ‘geri kabul’ anlaşması çerçevesinde, Türkiye kendi topraklarından AB ülkelerine geçen sığınmacıları geri almayı, AB de Türkiye’ye üç yıl içerisinde 3 milyar euro yardım yapmayı taahhüt etmişti.
Türkiye’de yaklaşık 4 milyon mülteci bulunuyor. Bu durum, dünyadaki en büyük mülteci nüfusu.
‘Mekanizma iyi koordine edilmiyor’
BBC Türkçe’de yer alan habere göre Avrupa Birliği’nin mali durumunu denetlemek ile yükümlü olan Avrupa Denetçiler Mahkemesi tarafından yayınlanan raporda, Türkiye’ye verilmesi öngörülen 3 milyar euroluk yardım paketinin ilk ayağı olan 1.1 milyar euroya odaklanıldı.
Yayınlanan raporda Türkiye’nin mülteciler için hızlı bir mekanizma geliştirdiği, ancak mekanizmanın iyi bir şekilde koordine edilmediği ifade edildi.
Mültecilere ulaştırılan yardımların takip edilmesinde zorluk yaşandığı dile getirilen raporda, Türkiye’nin veri koruma kanunları yüzünden yardımdan yararlanan mültecilerin ismini ve aldıkları yardım ile ilgili bilgileri paylaşmadığının altı çizildi.
Raporda Avrupa Komisyonu’na Türkiye’ye gerekli verilerin sağlanabilmesi adına baskı yapılması tavsiye edildi.
Raporla ilgili açıklama yapan kurum yetkililerinden Bettine Jakobsen, üç yıldır ilk defa talep ettiği belgelere ulaşamadığını aktarırken, “Paranın mültecilere gittiğini görüyoruz ancak tüm paranın oraya gittiğini kesin olarak söyleyemiyoruz” ifadelerini kullandı.